YAZICI : LOJİSTİK MERKEZ YAPILIYOR ANCAK YATIRIMCI HAZIR MI?

YAZICI : LOJİSTİK MERKEZ YAPILIYOR ANCAK YATIRIMCI HAZIR MI? Rize Kent Konseyi başkanı Murat Yazıcı Rize’nin e büyük yatırımlarından biri olan Lojistik merkezin inşaatının hızla devam ettiğini ancak limana yatırım..

YAZICI : LOJİSTİK MERKEZ YAPILIYOR ANCAK YATIRIMCI HAZIR MI?
Son Güncelleme: Bu Haber 235 views Whatsapp

YAZICI : LOJİSTİK MERKEZ YAPILIYOR ANCAK YATIRIMCI HAZIR MI?
Rize Kent Konseyi başkanı Murat Yazıcı Rize’nin e büyük yatırımlarından biri olan Lojistik merkezin inşaatının hızla devam ettiğini ancak limana yatırım yapacak iş dünyasının, halkın, özel yatırımcının bu üsse hazırlık kısmında yeterince bilgilendirilmediğini, rafta bekletildiğini savundu.
ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU
Rize Kent Konseyi Başkanı Murat Yazıcı İyidere’de yapımı devam eden Lojistik Merkezle ilgili yatırımcıyı bilinçlendirme noktasında eksik kalındığını , yatırıma hazır olmayan limanın kendini amorti etmekte zorlanacağını savundu. Lojistikle ilgili beklentilerin yüksek olduğunu ancak iş dünyası buna hazırmı sorusunu sormamız gerektiğini söyleyen Yazıcı” Tarihi ipek yolunun 3 tane hattı olduğu bu hatlardan bir tanesinin Karadeniz üzerinden gittiğini bu ipekyolu ile ticaretin yoğunlaşacağını ve bu yoğunluğun Karadeniz’de ki liman ve geçişlerin önemi ortaya kondu. Bir yatırımın önemi sürekli vurgulanıyor. Ancak asıl sorulacak olan soru şu. Devlet yatırımına Rize iş dünyasını, Rizeli sanayiciyi ne kadar hazırladık. Burada Rize’de ki iş insanlarını ve STK ları şöyle bir sorgulamamız lazım. Rize’de profesyonel iş yürüten iş insanlarımız var ancak ortakl büyük yatırım yok.. Lojistik kendi başına devasa bir şirket olduğu için yatırımın da o boyutta olması gerek. Rizeli iş dünyasına, lojistik limana yatırım yapabilme kriterlerine, hedeflerinin ne boyutta olması gerektiğine ilişkin bilgi aktarılması lazım. Bu işin başında olan STK lar lojistik merkezdeki çalışmanın içinde yer alıyorlar ancak yatırımcıyı bu bahsettiğim noktada aydınlatmadığı düşüncesindeyim. Lojistikle beraber dünyadan hangi hammaddeyi getireceksin, ,burası sadece geçiş üssü mü olacak, yoksa endüstriyel sanayi depolama alanı olarak yeni ürünle beraber mi dünyaya sevk edilecek veya burada ki ürünlerin kargo mantığıyla nakliyesi mi olacak,ne etilebilecek, nerelere pazarlanabilecek, kim yatırım yapabilecek ve de en önemlisi bu ürünleri kara yoluyla mı, demir yoluyla mı, deniz yoluyla mı sevk edeceğiz. Lojistik liman bitmeden bunları sanyiciye aktarmamız gerek ki liman açıldığı zaman faaliyete başlasın.” şeklinde konuştu.
LİMAN KENDİNİ KAÇ YILDA AMORTİ EDECEK
Lojistik limanın mevcut şartlarda kendini belirtilen tarihte amorti edemeyeceğini vurgulayan Yazıcı ” Benim bir toplantıda haziruna sorduğum sorulardan bir tanesi de Lojistik liman kaçliraya mal olacak ve kendini kaç yılda amorti edecek. Normal şartlarda yapılan ürün bazlı çalışmalarda 17 yılda kendini amorti edebileceği iifade edildi.Peki 17 yılda kendini amorti etmesi için yerel dinamiklerin ve STK ların hem yatırımcıya, hemde yatırımcının önünü açacak argümanları şu ana kadar paylaşıyor olması lazım değil miydi. Şu ürün rantabl olur, pazar şuralardır, bu ürünü satarsanız bu ürünle ilgili talep yoğundur vs şeklinde bilgi verilmeliydi. Aklımdan şu geçmiyor değil. Acaba bir şeyler saklanıyor da birileri ilk ben yapayım diye mi dosyalar rafta duruyor. Birileri mi işaret ediliyor.17 yılda bu limanın rantabl olmasını istiyorsanız artık bu bilgilerin vatandaşla paylaşılması lazım. Çünkü burası futbol sahası değil, saha bitti gelin kiralayın maç yapın. Tesislerin inşaat bittiğinde hazır olması da gerek. Neden; çünkü liman inşaatı yarılandı.
TÜM DONATILARI İÇERMELİ
Bir yatırımın sadece üretim alanıyla sınırlı kalmasının yeterli olmadığını kaydeden Murat Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü “Bu alt yapıyla beraber devletim tüm kurumlarının o alandaki hedefe yönelik, ruhsatından, üretime satışa ve hatta gelenlerin konaklayacağı mekana ve sosyal imkan ile alanlara kadar diğer ayrıntıların da şimdiden planlanmış olması gerekirdi.
DEMİRYOLU OLMADAN LOJİSTİK ÇALIŞAMAZ
Demiryolu yapılmadan lojistik merkezin çalışmasının mümkün olmadığını vurgulayan Yazıcı ” Demiryolu dahil edilmedikçe lojistik merkezin lisans alması mümkün değil. Bakanlık Karadeniz demiryolunu 2053 yatırım programına almış. Böyle bir şey olabilir mi. Demiryolu lojistik limanın şartıdır. O halde lojistik merkezi de 30 yıl sonra tamamlayın. Biz bahsedilen Samsun Sarp sahil şeridinde ki demiryolundan bahsetmiyoruz. Lojistik limanı besleyecek olan Erzincan, Erzurum Rize lojistik liman güzergahında olması gereken ticari demiryolunu acilen yatırıma alınıp lojistik merkeze yetiştirilmesini istiyoruz.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş