YANGINLARIN BÜYÜMESİNE SEBEP OLAN ÇAM KOZALAĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?

BAYRAM ALİ KAVALCI bayramalikavalci@gmail.com YANGINLARIN BÜYÜMESİNE SEBEP OLAN ÇAM KOZALAĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR? Gündemde yer alan ve haftalarca süren ve milletçe hepimizi üzüntüye boğan yangın haberlerinin ardından vatandaşlar kozalak yangınlara..

YANGINLARIN BÜYÜMESİNE SEBEP OLAN ÇAM KOZALAĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?
Son Güncelleme: Bu Haber 547 views Whatsapp

BAYRAM ALİ KAVALCI bayramalikavalci@gmail.com

YANGINLARIN BÜYÜMESİNE SEBEP OLAN ÇAM KOZALAĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Gündemde yer alan ve haftalarca süren ve milletçe hepimizi üzüntüye boğan yangın haberlerinin ardından vatandaşlar kozalak yangınlara neden olur mu? Çam Kozalakları yangınların şiddetini arttırır mı? Gibi yangını büyüten endişelerden birisi olarak merak ettik.

Peki, gerçekten kurumuş veya yaş çam kozalakları yangın çıkarır mı? Kozalak ve kozak yangına neden olur mu? Yangınlarda kozalak etkisi nedir? Kısaca bilgilerinize sunuyorum.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından komşu iller ve ilçelerinde meydana gelen yangınların kısa sürede yangınların tüm bölge il ve ilçelerindeki geniş alana yayılmasında çam kozalağı patlamalarının etkili olduğu görsel basında söylendi. Yazılı basında da haber konusu oldu.

Yanan çam kozalaklarının patlamasıyla kıvılcımların 250 metre uzağa fırladığı ve yangının daha etkili olduğu belirtildi.

Yetkililer; Yanan ormanlık alanlara kızılçam yerine geniş yapraklı yangına dayanıklı fidanlar diktik. Dikmeye de devam ediyoruz. Çam kozalakları yandığında patlamasıyla birlikte 250 metre öteye savrulabiliyor. Bunda yangının geniş bir alana yayıyor. Hele havada çok kuvvetli poyraz esintisi varsa işimiz zorlaştırıyor dediler.

Yangınların büyümesine neden olan Çam Kozalaklarının insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.

Çam kozalağı genellikle süs eşyalarında kullanılır. Çoğu kişi bilmezse de çam kozalağının insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Üst solunum yolu hastalıkları için birebir fayda sağlar. Genellikle yeşil hâlinde kullanılan kozalaklar vitamin ve mineral bakımından zengindir. Kozalaklar sadece kaynatılarak değil öğütülerek de tüketilir. Kozalaklar yaz sonu ve son baharın başında toplanır. Yeşil hâlde toplanılan çam kozalakları kaynatılır. Bir gün dinlendikten sonra süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde boğazdaki mikropları temizler. Etkili bir balgam sökücüdür. Öksürme, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar sırasında tüketildiğinde hızlı bir tedavi süreci sağlar. Hastalıklara karşı bağışıklığın direncini artırır.

Çam kozalakları kozmetiklerden yıpranmış saçların daha parlak ve canlı durması için de kullanılır. Kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır. Çam kozalağı sakinleştiriciliği sayesinde sinirleri yatıştırır. Çam kozalağı sirke ile kaynatılıp gargara yapıldığında diş etlerindeki enfeksiyonlu hücreleri yok eder. Diş köklerinin güçlenmesini sağlar. Bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir tane öğütülmüş çam kozalağı ve bir kaşık balmumu karıştırılarak yaraya sürüldüğünde burada deforme olmuş hücreleri yeniler. Kaynak: Bilgecafe

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş