TÜRKİYE’DEN 22 İLÇE ‘SAKİN ŞEHİR’ LİSTESİNDE RİZE YOK

İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle TÜRKİYE’DEN 22 İLÇE ‘SAKİN ŞEHİR’ LİSTESİNDE RİZE YOK Uluslararası bir heyet tarafından belirlenen ‘’sakin şehir’ ’listesinde Rize’den hiçbir ilçe yer almadı. Yapılan açıklamada, Uluslararası Cittaslow Birliği’nin..

TÜRKİYE’DEN 22 İLÇE ‘SAKİN ŞEHİR’ LİSTESİNDE RİZE YOK
Son Güncelleme: Bu Haber 156 views Whatsapp

İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle

TÜRKİYE’DEN 22 İLÇE ‘SAKİN ŞEHİR’ LİSTESİNDE RİZE YOK

Uluslararası bir heyet tarafından belirlenen ‘’sakin şehir’ ’listesinde Rize’den hiçbir ilçe yer almadı.

Yapılan açıklamada, Uluslararası Cittaslow Birliği’nin ‘sakin şehir’ listesine Türkiye’den 17 ilin 22 ilçesi yer alıyor. Türkiye listesine girmek için adaylık başvurusu yapan ve kriterlerle ilgili inceleme süreçleri devam eden 8 ilçe daha listeye girmek için gün sayıyor.

Dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan Uluslararası Cittaslow Birliği’nin ‘sakin şehir’ listesinde, Türkiye’den 22 ilçe bulunuyor. Aday listesinde 8 ilçenin de adaylık süreci devam ediyor.

1999 yılında İtalya’da başlatılan cittaslow akımı, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunuyor. Bunun da kentin özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunmasıyla mümkün olacağı öngörülüyor.

İlk Seferihisar listeye girdi

Farklı bir kalkınma modelini savunan Cittaslow akımı, kısa sürede dünya çapında yayılarak çeşitli belediyelerin üye olabildiği uluslararası birlik haline geldi. Cittaslow Birliği’ne üye olan kentlerin çevre, altyapı gibi 72 kriteri olması gerekiyor.

Türkiye’de ise 2009 yılında İzmir’in Seferihisar ilçesi Cittaslow Derneği’ne dahil edildi.

17 ilden 22 ilçe ‘sakin şehir’ seçildi

Hava ve su temizliği, görsel kirlilik ve trafik gürültüsünün azaltılması, verimli bisiklet yollarının oluşturulması gibi konuları içeren çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, sosyal uyum ve misafirperverlik gibi başlıklar altında toplanan kriterleri sağlayan ilçeler arasında Rize niye yok.

Kim nasıl yapıyor bilmiyorum ama 3 seneden fazla süren çalışma sonucunda ‘Sakin şehir’ unvanını almaya hak kazanan Türkiye’deki 17 ilin 22 ilçesi bulunuyor.

Türkiye’nin sakin şehirleri

İzmir’in Seferihisar ve Foça, Muğla’nın Akyaka ve Köyceğiz, Isparta’nın Eğirdir ve Yalvaç, Bolu’nun Göynük ve Mudurnu olmak bu dört ile bağlı ikişer ilçe listede ve Rize’nin 11 ilçesinden bir tane yok.

Diğer ilçeler Bitlis’in Ahlat, Malatya’nın Arapgir, Antalya’nın Finike, Sinop’un Gerze, Çanakkale’nin Gökçeada, Ankara’nın Güdül, Şanlıurfa’nın Halfeti, Bursa’nın İznik, Erzincan’ın Kemaliye, Ordu’nun Perşembe, Artvin’in Şavşat, Erzurum’un Uzundere, Kırklareli’nin Vize ve Aydın’ın Yenipazar ilçeleri olarak sıralanıyor.

Aday ilçeler de de Rize yok

Cittaslow Türkiye listesine girmek için adaylık başvurusu yapan ve kriterlerle ilgili inceleme süreçleri devam eden 8 ilçe şunlar, Kastamonu’ya bağlı Daday, Karabük’ün Eflani, Aksaray’ın Güzelyurt, Samsun’un Yakakent, Çanakkale’nin Bayramiç, Eskişehir’in Sivrihisar, Tekirdağ’ın Şarköy ve Bilecik’in Osmaneli ilçeleri.

Trafik keşmekeşinin yaşandığı Çamlıhemşin standartı tutmuyor belki ama İkizdere, Fındıklı ilçelerinin uymaması için kriterin yeniden gözden geçirilmesi lazım.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş