SABANCI KOMŞULARINI MAĞDUR ETTİ

SABANCI KOMŞULARINI MAĞDUR ETTİ TAHSİN BAYRAMOĞLU’’ HES SUYU KÖYLERİMİZİN YOLUNU KAYBETTİ. YILLARDIR MAĞDURUZ’’DEDİ İSMET KÖSOĞLU İSPİR-Sabancı’nın İspirdeki komşuları ‘yol’ bekliyor. Erzurum’dan dostum ağabeyim Tahsin Bayramoğlu’ndan sitem dolu bir mektup aldım…

SABANCI KOMŞULARINI MAĞDUR ETTİ
Son Güncelleme: Bu Haber 373 views Whatsapp

SABANCI KOMŞULARINI MAĞDUR ETTİ

TAHSİN BAYRAMOĞLU’’ HES SUYU KÖYLERİMİZİN YOLUNU KAYBETTİ. YILLARDIR MAĞDURUZ’’DEDİ

İSMET KÖSOĞLU

İSPİR-Sabancı’nın İspirdeki komşuları ‘yol’ bekliyor. Erzurum’dan dostum ağabeyim Tahsin Bayramoğlu’ndan sitem dolu bir mektup aldım. Yanlış anlaşılmasın sitemi bana değil köylülerinin yoluna sebep olan Sabancı’nın HES’ine.

Tahsin Bayramoğlu mektubunda şunları yazdı’’ SU TUTULUNCA YOL KAYBOLDU’’

Çoruh Nehrinin geçtiği Erzurum ile Artvin sınırına, Enerji-Sa tarafından 4 yılda tamamlanan Arkun HES barajı yaptırıldı. 2014 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınan Arkun Hes, Erzurum – Artvin il sınırında Çoruh Nehri üzerinde bulunuyor. 3 adet 78 MW kapasiteli ana santral ve 2 adet 5,4 MW kapasiteli can suyu santrali ile toplamda 245 MW kurulu gücüne sahip.

Arkun HES’in bir özelliği de çok uzun su taşıyan tünele sahip olması. Çoruh Nehrinin suyu, dağa açılan tünelle 14 kilometre götürülüyor ve 400 metre yükseklikten bırakılarak enerji elde ediliyor.

SABANCI Komşu oldu

Arkun HES dolayısıyla İspir ilçesine bağlı bazı köyler deyim yerindeyse Sabancı’lara komşu oldu. Su tutulmaya başlandıktan sonra görüldü ki, İspir’e bağlı Karakale ve Karakamış mahalleleri arasındaki 4 kilometrelik karayolu ile ulaşımı sağlamak mümkün değil.

Sadece bu iki mahalle değil, Çamlıkaya, Sırakonaklar, Karakale, Karakamış, Üzümbağı’nın derdi aynı. Hatta mahallenin birinden komşu olan diğerine gitmek için 75 kilometre yol kat etmek gerekiyor. Ayrıca İspir’i Yusufeli ve Artvin’e bağlayan karayolu da barajın devreye girmesinin ardından iptal oldu.

KONUYU VALİYEDE AKTARDIM

Yörede yaşayanlar ulaşım sorunlarını duyurmak için yetkililere sözlü başvurularda bulunuyorlar. Ama bakıyorlar ki söylenenlere kulak asan yok. Bunun üzerine imza toplama kampanyası başlatıyorlar. Bürokrasi çarkı içinde yaptıkları hiç bir girişimden sonuç alamayınca, uzun yıllardan bu yana sözcülüklerini yaptığım için benden yardım istediler. Toplanan 100 kadar imza ile sorunu yansıtan dilekçeyi dönemin Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak’a

sundum. Barajda su tutulmaya başlayınca ulaşım sorunu ortaya çıktı ben köylülerin çektiği yol sıkıntısı ve mağduriyeti her platformda anlattım.

UMUT IŞIĞI

Yöre halkının yol sorunuyla ilgili yaptığım girişimlerden maalesef hiçbir sonuç çıkmadı. Bazı yetkililer, ’75 kilometre değil, 35 kilometre’ yol uzadığına takılıp kaldı. Kimisi de “Su tutulduktan sonra bu iş olmaz” diye kestirip attı. Almanya’nın Fahri Konsolosluğunu yapan işadamı ve ETSO eski Başkanı Yılmaz Kuşkay’a, çekilen ‘yol’ sıkıntısından söz ettim. Enerji- Sa’dan yetkililer telefonla aranıyor, ulaşılamayınca bir mesaj yazılarak sorun ‘önemli komşu’ya bildirildi. Sabancılarla 2010’dan beri komşuyuz. Köylerimizin yol sorununu ayrıca ulusal basına da defalarca ilettim. Yol konumuz Hürriyet Gazetesinde Yalçın Bayer’in köşesinde 22 Aralık 2015 günü ‘Sabancı’ya komşu olan köylülerin dileği’ başlığı ile duyurulunca ilk kez çözüm yolunda ciddi bir adım atılmıştı. Enerji- Sa’dan iki yetkili, Erzurum’a gelerek benimle ve Kuşkay ile görüştü. ’dedi.

Tahsin Bayramoğlu mektubunda “Bakalım, Sabancı’ya komşu olan köylülerin yol derdi ne zaman sona erecek?”diyor.

Erzurum’un duyarlı saygın Gazetecilerinden Kadir Sabuncuoğlu arkadaşımız bu konu hakkında 8 Ocak 2016 günü önemli bir yazı yazmıştı. Aradan altı yıl geçmesine rağmen vatandaşın yol sorunu halen çözülmedi. Ne zaman çözülür sağlıklı bilgiye de sahip değiliz, ne oluyorsa mağduriyet yaşayan köylülere oluyor.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş