24.GÜNDE NÖBETE DEVAM

24.GÜNDE NÖBETE DEVAM -TAŞ OCAĞINDA BAYRAM GÜNÜDE TEPKİLERE SÜRÜYOR İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-Rize İyidere’de yapılması planlanan Lojistik Merkez ve Liman Projesi’nin dolgusunda 20 Milyon tona yakın taş alınması planlanan İşkencedere Vadisinde..

Son Güncelleme: Bu Haber 290 views Whatsapp

24.GÜNDE NÖBETE DEVAM

-TAŞ OCAĞINDA BAYRAM GÜNÜDE TEPKİLERE SÜRÜYOR

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-Rize İyidere’de yapılması planlanan Lojistik Merkez ve Liman Projesi’nin dolgusunda 20 Milyon tona yakın taş alınması planlanan İşkencedere Vadisinde yöre insanının tepkileri 24.günde devam ediyor.

İyidere’de deniz üzerindeki yapılacak dolgu için 16-20 milyon ton taş alınması kararlaştırılan taş ocağına yöre halkı 24 gündür çadırda ve iş makinesi çalışan alanda tepki göstermeye devam ediyor. Yöre halkının alanın girişinde kurdukları çadırda tuttukları nöbet 24’üncü günde bayramda da sürüyor. Taş ocağı olarak belirlenen yerin yolu yok 24 gündür buraya ulaşmak için yol açılmaya çalışılıyor. Ormanlık alanda devam eden yol açma çalışmalarına tepkili olan yöre insanına çeşitli STK ve siyasilerin desteği de devam ediyor. Köydeki evlerinden çalışma alanına dağdaki patika yollardan ulaşan köylüler çalışmaya başlayan iş makinesini durdurmayı başarıyor.

97 Hektarlık alanda Ruhsat alındığı ve bu arazi içinde 13.5 Hektarda Bazalt Taş alınması için ruhsat alındığı açıklanmıştı.

NÖBETTE 24 GÜN

İşkencedere Vadisinde organik çay ve şifalı Kestane balı üretimi yaptıklarını anlatan köy halkından Mehmet Karadeniz, Ali Akyıldız’ lojistik liman için istenen taş daha yakın yerden alınabilir. Biz bu çalışmanın durdurularak projenin iptaline kadar Anayasal tepkimizi sürdüreceğiz. Bize kimse engel olamaz. Burada geçmişimiz var, gelecek torunlarımıza bozuk bir yapı bırakmak istemiyoruz. Hangi taç ocağı bırakıldıktan sonra eski haline gelmiştir. Burada da o söylenenlere inanmıyoruz ’dediler. Çalışma alanın girişinde kurulan çadırda 20 Nisanda nöbet tutmaya başlayan yöre insanı Ramazan Bayramında da nöbete devam etti.

Yol açma çalışmasının başladığı alanın girişine işi yapan firma tarafından demir kapı takılarak kamera kontrolünde içeri girişlere izin verilmiyor. Giriş kapısında özel güvenlik personeli 24 saat görev yapıyor. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda iş makinelerinin çalışması aralıklı devam ediyor.

İYİDERE LOJİSTİK LİMAN PROJESİ

16-20 Milyon ton bazalt taş taşınarak doldurulacak Limanda 2.780 m uzunluğunda ana mendirek,460 m tali mendirek.40×270 m Ro-Ro rıhtımı280 m uzunluğunda 5 metre derinliğinde su içi betonlu rıhtım,350 000 m2 geri saha alanı,800.000 m2 korunmuş su alanı var. Limanın kapasitesi yılda 3 milyon ton genel kargo ile birlikte, 8 milyon ton dökme yük ve 100 TEU konteyner ve 100 bin araç Ro-Ro kapasiteli olarak bölgesel ticarete katkı sağlayacak. Yıllık 13 milyon ton kapasiteli İyidere Lojistik Limanı Projesi’nin gayri safi yurt içi hasılaya etkisi 192 milyon dolar, üretime katkısı, 428 milyon dolardan fazla olacak.

Ulaştırma Bakanının İkizdere’de söylediğine göre 1.000 kişiye doğrudan, 34 farklı sektörde 8 bin kişiye de dolaylı istihdam imkânı olacakmış, fakat aynı Bakanlığın bir süre önce hazırladığı Taş Ocağı Bilgi notunda İşletmede ilk etapta 600 kişinin çalışacağı belirtilmişti.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.