İKİZDERE 17.DAĞ HOROZU ŞENLİĞİ YAPILDI

İKİZDERE 17.DAĞ HOROZU ŞENLİĞİ YAPILDI 250 KİŞİ SAAT 04.00 DE DÜRBÜNLERLE GÖZLEME YAPTI İSMET KÖSOĞLU İKİZDERE-Doğu Karadeniz bölgesinin endemik kuş türlerinden olan, Türkiye’de sadece Rize’nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü çevresinde..

İKİZDERE 17.DAĞ HOROZU ŞENLİĞİ YAPILDI
Son Güncelleme: Bu Haber 314 views Whatsapp

İKİZDERE 17.DAĞ HOROZU ŞENLİĞİ YAPILDI

250 KİŞİ SAAT 04.00 DE DÜRBÜNLERLE GÖZLEME YAPTI

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-Doğu Karadeniz bölgesinin endemik kuş türlerinden olan, Türkiye’de sadece Rize’nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü çevresinde yaşayan dağ horozunu görebilmek için yurdun dört bir yanından gelen yaklaşık 250 gözlemci 17’inci Dağ Horozu Şenliği’ne katıldı.

İkizdere Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nca bu yıl 17. Kez yapılan şenlik için Kaymakam Hacı Kerim Meral, MHP li İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, İl Tarım Orman Müdürü Murat Genç, bölgedeki en önemli kuş gözlemci ve fotoğrafçısı Birol Hatinoğlu ile Türkiye’nin farklı illerinden gelen kuş gözlemcileri, foto safari meraklıları ve akademisyenler, saat 04.00’te hazırlanan araçlarla Sivrikaya köyü yaylasına gitti.

Şenlik için Yaylaya çıkan Doğa tutkunları bölgede, dürbün ve fotoğraf makineleriyle araziyi tarayarak, dağ horozu aradı. Kısa sürede Dağ Horozlarını görmek katılımcıları sevindirdi. Etkinlik süresince dağ horozlarını izleyen katılımcılar keyifli anlar yaşadı.

Pandemi dolayısıyla iki yıl yapılmamıştı

Dünyada bir kuş hakkında ilk kez İkizdere ilçesinde şenlik yapıldığını söyleyen Belediye Başkanı Karagöz, “Dağ horozu şenliği için saat 04.00’da yola çıkarak 2 bin 300 rakımlı Sivrikaya köyünün yaylasına geldik. Birbirinden değerli Kuş gözlemcileri, akademisyenler, doğaseverler ve fotoğrafçılardan oluşan yaklaşık 250 kişinin katıldığı bir program oldu. Bu coğrafyada endemik bir tür olan dağ horozunu görmeye çalıştık. Yaylada farklı noktalarda gözleme imkânı bulduk. Sanırım herkeste bu endemik kuşumuzu gördü. Bölgemiz kuş çeşitliliği anlamında da çok zengin, bu etkinlikte bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Kuş gözlemciliği ilgi görüyor ve İkizdere Vadisi’nin bu pastadan pay alması için çalışıyoruz” dedi.

Rize’de kuş gözlemciliği, foto safari, dağ yürüyüşleri açısından çok elverişli vadilerin olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu gazetecilere yaptığı açıklamasında” İkizdere vadimize özellikle bu mevsimde dağ horozunu gözlemlemek için ilgi duyanlar geliyor. Bu organizasyon için özel olarak gelen akademik bir kadro ve fotoğraf sanatçıları bizimle birlikte Sivrikaya köyündeler. Pandemi de ara verilmişti ancak şu anda çok güzel bir katılımla faaliyet devam ediyor. Rize’de dağ turizmini geliştirmenin

çalışmalarını yapıyoruz. İkizdere’de Çifteköprü ve Ovit bölgesinde çalışmamız var. İleriki yıllarda şenliğimizin daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyoruz.”

Niğde Üniversitesinden Prof.Dr. Ahmet Karataş ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Dr. Gökhan Şenocak da Dağ Horozu şenliğine katılan akademisyenlerdendi. RTEÜ den Fen edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünden 17 öğrenci katıldı.

Dağ Horozu kimdir

Bölgede uzun süre yaban tavuğu ve huş tavuğu olarak isimlendirilen Dağ Horozu göçmen bir kuş değil. Doğu Karadeniz bölgesinin Kafkasya kısmında yaşar. Bölgemizde İkizdere anayurdu olarak biliniyor. Dağ horozu, yükseklerde ve sessizlik olan dağlarda yaşıyor. Koruma altına alınan ve avlanması kesinlikle yasaklanan Dağ Horoz yıl boyunca 2000-2500 metre yükseklikte fundalık alanlarda bitki ürünlerinden yiyerek hayatını sürdürür. Endemik değerli kuşlar arasında yer alan dağ horozu için 17. Kez İkizdere ilçesinde adına şenlik yapılıyor.

17.Dağ horozu şenliği hakkında İkizdere Kültür Merkezinde kuşlarla ilgili fotoğraf sergisi düzenlendi. Niğde Üniversitesi öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Karataş tarafından nesli tükenmekte olan endemik kuşlar hakkında aydınlatıcı bir konuşma yaptı.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş