GÜRGEN DERESİNİN SUYU NE OLDU

GÜRGEN DERESİNİN SUYU NE OLDU CUMHURBAŞKANININ BABA OCAĞI GÜNEYSU’DA HES DOLAYISIYLA DERENİN SUYU ÇOK AZALDI İSMET KÖSOĞLU RİZE-Rize’de Güneysu yıllarca akan dere HES dolayısıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gürgen..

Son Güncelleme: Bu Haber 180 views Whatsapp

GÜRGEN DERESİNİN SUYU NE OLDU

CUMHURBAŞKANININ BABA OCAĞI GÜNEYSU’DA HES DOLAYISIYLA DERENİN SUYU ÇOK AZALDI

İSMET KÖSOĞLU

RİZE-Rize’de Güneysu yıllarca akan dere HES dolayısıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gürgen deresi üzerinde yapılan Hidro Elektrik Santralı dereden akan suyu tutunca derede su kalmadığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baba Ocağı Güneysu ilçesinde ilk etapta ‘Yol yapıyoruz’ denilerek başlayan, sonradan HES inşaatına dönüştü. Başlayan çalışmaları ‘Kandırıldık’ diyerek yargıya taşıyan Gürgen köyü sakinleri uzun süre direnmişti. 2008 yılında Gürgen Deresi’nde HES kurmak isteyen şirket yasal prosedürlerini tamamlayıp ‘Su kullanım hakkını’ 49 yıllığına almıştı.

9 MW’lık HES suyu yuttu

Gürgen Deresini üzerinde kurulan Alicik HES 9 MW gücünde ve elektrik enerjisi üretmeye başlamış. Çalışmalar devam ederken Alicik HES çevre etki değerlendirme raporunun (ÇED) iptali için Rize İdare Mahkemesinde açılan davada mahkeme, önce ‘Bilirkişi incelemesi’ yapılması yönünde karar vermişti. İnceleme Kovid-19 salgını, adli tatil gibi gerekçelerle aylarca ertelenirken, hiçbir yaptırım uygulamasıyla karşılaşmayan şirketin çalışmaları devam etti.

Birçok kez sel felaketi yaşanan Gürgen deresinde artık canlıların yaşayacağı kadar su kalmadığı gözlendi. Bölgede yaşayan Âdem ve Ceyhun Kalender ise ‘’dere suyunun tamamen alındığını ve dereye su bırakılmadı. DSİ ve Bakanlık ilgilileri mutlaka dere yataklarını kontrol etmeli. Gürgen deresi bölge halkının olta balıkçılığı yaptığı dere özelliğini korurken, bugün ise dere de su kalmaması çevre yaşamını etkilediği gibi derede yaşayan canlıların da yaşamasına şans vermiyor. Dere üzerinde yapılan HES sayesinde derede su kalmadı, normal şartlarda dereye can suyu olarak dere suyunun yüzde 10 luk bölümü bırakılmalı, ancak gördüğümüz kadarıyla dereye su bırakılmamış ve HES sonrasında akarsuların suyu ile dere ismini korumakta” dediler.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş