‘RİZE ENİŞTE LOKUMU’ TESCİLLENDİ Rize Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen “Rize Enişte Lokumu”na coğrafi işaret belgesi alındı. Rizelilerin vazgeçilmezi olan “Rize Enişte Lokumu”, Rize Belediyesi’nin girişimleriyle Türk..
‘RİZE ENİŞTE LOKUMU’ TESCİLLENDİ
Rize Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen “Rize Enişte Lokumu”na coğrafi işaret belgesi alındı.
Rizelilerin vazgeçilmezi olan “Rize Enişte Lokumu”, Rize Belediyesi’nin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldı.
Kentin sembol lezzetlerinden olan Rize Enişte Lokumu’nun tescillenmesi için Temmuz 2020’de Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret için başvuru yaptı.
Sürecin tamamlanmasının ardından “Rize Enişte Lokumu” tescillenerek 26 Mayıs 2021 tarihinde coğrafi işaret belgesini aldı.
Rize Belediyesi önceki yıllarda yapmış olduğu girişimlerle ‘Rize Simidi’ ve ‘Rize Baston Ekmeği’ de tescillenip coğrafi işaret belgesi almıştı.
RİZE ENİŞTE LOKUMU’NUN TANIMI VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ:
Rize Enişte Lokumu; Rize ilinde uzun yıllardır düğünlerde davetliler için hazırlanan ve ayrıca düğün sonrasında damada gönderilen bohça içinde yer alan uzunluğu 15 cm, kalınlığı 2 cm ve ağırlığı 130 (±5) g olan rulo şeklindeki kurabiyedir. Tereyağı, buğday unu, toz şeker, su, kabartma tozu, yumurta ve limon kullanılarak üretilir.
Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan Rize Enişte Lokumu, Rize ilinin sadece mutfak kültüründe değil, evlenme gelenekleri arasında da önemli bir yere sahiptir. Rize Enişte Lokumu; düğün merasimleri sırasında hazırlanan damat bohçası içinde yer alır ve gelinin baba evine her gidişinde yine bohça içinde damat evine gönderilir. Eskiden sadece evlerde üretilen bu ürün günümüzde ticari amaçla üretilmekte ve ilgi görmektedir.
Rize Enişte Lokumunun üst tarafı altın kahverengidir. Alt tarafı diğer üç yönüne göre daha fazla kızardığı için bu bölümde renk daha koyudur. Zemini düz, üstü çok hafif kabarıktır, kabarıklık pişme sırasında doğal olarak meydana gelir. Ürünün şekli verildikten sonra fırına atılmadan önce üst tarafın uçlara yakın bölümüne ve orta kısma yaklaşık birer santim arayla enine çizikler atılır. Bu çizikler keskin birer hat oluşturur
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.