betnis giriş
betnis
betnis
yakabet giriş
nisbar giriş
nisbar

‘’ ÇAYKUR OLMAZSA ÇAY OLMAZ’’

‘’ ÇAYKUR OLMAZSA ÇAY OLMAZ’’ AKES-DER GENEL BAŞKANI HASAN KANSIZOĞLU TBMM’ NE SUNULAN ÇAY KANUNU’YLA İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU. İSMET KÖSOĞLU RİZE-TBMM ‘ne sunulan ve Çay üreticilerinin tepkisine sebep olan kanun..

‘’ ÇAYKUR OLMAZSA ÇAY OLMAZ’’
Son Güncelleme: Bu Haber 216 views Whatsapp

‘’ ÇAYKUR OLMAZSA ÇAY OLMAZ’’

AKES-DER GENEL BAŞKANI HASAN KANSIZOĞLU TBMM’ NE SUNULAN ÇAY KANUNU’YLA İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

İSMET KÖSOĞLU

RİZE-TBMM ‘ne sunulan ve Çay üreticilerinin tepkisine sebep olan kanun teklifi hakkında yaptığı açıklamada AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu “ÇAYKUR OLMAZSA ÇAY OLMAZ” dedi.

AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu yaptığı açıklamada’’ Üreticiler tarafından tepkiyle karşılanan çay kanununda ÇAYKUR’un yok sayıldığı görüşü öne çıkıyor. Çay alımı ve fiyatlarının belirlenmesinde ÇAYKUR ve Tarım Bakanlığı’nın söz sahibi olmasını isteyen üreticiler Ulusal Çay Konseyi’nde özel sektörün değil ÇAYKUR’un ağırlıkta olmasını istiyor. Üretici bu kanun teklifinin oldubittiye getirilmesini istemiyor. İlgili kurumlarca analizler yapılarak üreticilerin mağdur edilmesinin önüne geçilmesini bekliyor. Bu kanun teklifiyle üretilmek istenen çözüm üreticinin lehinde olacaksa, organik çay üretimi yapılacaksa bütün üreticiler organik çay üretimini destekliyor.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin geçim kaynağı olan çaydır. Çıkarılmak istenen bu kanunla hedef 212 bin çay üreticisinin hakkının korunması olmalı, çay sanayicilerini memnun etmek değil. Üreticiler şu anda olduğu gibi yine çay fiyatlarının devlet tarafından belirlenmesini istiyor. Belirlenen taban fiyatın altında hiçbir kurum da fiyat vermemeli. Üreticinin hakkı korunmalıdır. Verilen kanun teklifinde yaş çay alım fiyatlarını Ulusal Çay Konseyi’nin belirleyeceği maddesi var. Görünüşte Ulusal Çay Konseyi her kesimi kapsayan 9 kişilik bir heyetten oluşuyor. Ancak bu heyetin, ağırlıklı olarak özel sektör temsilcilerinden oluşması üreticilerin kafasında soru işareti bırakıyor.

Üretici Konsey Heyeti’ nin ağırlıklı olarak ÇAYKUR’ dan olmasını istiyor.

Diğer bir itiraz sebebi ise üreticilere ödemelerinin 6 ay içinde yapılması gerektiği maddesi. Şu anda olduğu gibi yaş çay alımından itibaren en geç 1 ay içinde üreticilere parası ödenmeli. Emek verilen her şey kutsaldır. İşçinin alın teri kurumadan, emeğinin karşılığı ödenmelidir. Bizler bu prensip doğrultusunda yetişmiş insanlarız. Çay fabrikaları arz talep dengesi doğrultusunda alım yapacak deniliyor buna göre fabrika bugün alım yok derse süreç nasıl ilerleyecek. Çay bahçede mi kalacak, ya da üretici mağdur mu olacak? Kanun teklifi bu şekliyle TBMM’ den geçer ve yasalaşırsa Ak

Parti’nin geleceği için çok da iyi olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu süreçte üreticinin menfaati düşünülerek yasa çıkarılmalı ve kimse mağdur edilmemelidir” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.