Rize il Genel Meclis Başkanı Ali İmran BÜYÜK, Bayram Arif TURAN’ a özel röportaj verdi.

Rize il Genel Meclis Başkanı Ali İmran BÜYÜK, Bayram Arif TURAN’ a özel röportaj verdi. İşte o röportajın tamamını yayınlıyoruz. B.Arif TURAN: İl özel idaresi olarak kaç personelle Rizelilere hizmet..

Rize il Genel Meclis Başkanı Ali İmran BÜYÜK, Bayram Arif TURAN’ a özel röportaj verdi.
Son Güncelleme: Bu Haber 121 views Whatsapp

Rize il Genel Meclis Başkanı Ali İmran BÜYÜK, Bayram Arif TURAN’ a özel röportaj verdi.

İşte o röportajın tamamını yayınlıyoruz.

B.Arif TURAN: İl özel idaresi olarak kaç personelle Rizelilere hizmet veriyorsunuz?
BAŞKAN : İl özel idaresi olarak vatandaşlarımıza 413 personelle hizmet veriyoruz.

B.Arif TURAN: İl meçlisinin görevi nedir? https://gazete53.com/rize-il-genel-me…l-roportaj-verdi/ ‎
BAŞKAN : Bağımlılıkla muçadeleden tutun da, su yol duvar vs tebligat kanununu kapsamında bir çok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bölge ve müşterek halkın ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş olan başında Valinin bulunduğu seçilmişler den oluşan bir kurumdur. Ayrıca Kültür yapılarını koruma, kapı numarası işlemleri, iş makinesi talepleri, kanalizasyonu problemleri, kaçak su problemleri, muhtarların içme suyu problemlerini kapsayan bir çok vatandaşın sorunlarına çözüm üreten ilgilenen kurumdur.

B.Arif TURAN: İlimiz ölçeğindeki illere bakıldığında, ilimizdeki personel sayısı yeterlimi?
BAŞKAN : Önek verir olursak Artvin ili-544 Giresun ili ise-547 personelle hizmet veriyor, şirketlerde çalıştırdıkları işçiler hariç, bu illeri ilimize emsal gösterebileceğimiz iller olmasına rağmen bizden fazla personel çalıştırmalarına rağmen aynı işi yapıyorlar, Fakat bizler personel açığımızı, personellerimizin performanslarını iyileştirerek, bu açığı kapatıyoruz.

B.Arif TURAN: Makine Parkınızda kaç aracınız var. Bu araçlar yeterlimi?
BAŞKAN : Hali hazırda makine parkımızda,187 aracımız bulunmakta olup, olağan üstü afet olmadık dan sonra şimdilik yeterlidir. Fakat kaynak buldukça makine parkını yenileyip gençleştiriyoruz, ve araç parkına ilave araçlar alma yoluna gidiyoruz, Biz makine parkını sadece yenilemiyoruz, makine parkımızdaki araçların ömrünü kısan unsurları da düzeltmeye çalışıyoruz.

B.Arif TURAN: Hizmet satın alıyormusunuz ?
Başkan : Almıyoruz fakat, Afetlerde olağan üstü durumlarda alıyoruz.

B.Arif TURAN: 2024 Yılı tahmini bütçeniz ne kadardır?
BAŞKAN : Bütçemiz 816 milyon olup, bütçemizin de açık vereceğini düşünmüyorum, ama bütçemizin yatırım kısmını artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

B.Arif TURAN: Bütçenizin en büyük gider kalemi nedir başkan?
BAŞKAN : İşçilik personel gideri.

B.Arif TURAN : ANDON ve VARDA su tesislerinden gelen su köylerin ihtiyaçlarını karşılıyor mu?
BAŞKAN : Son yıllarda ANDON su tesislerinde iklimden ötürü yaşanan su düşüşleri nedeniyle merkez ilçe dahil olmak üzere köylerimizde de su kesintisi yaşanmıştır. VARDA içme suyu ANDON içme suyundan beslenen Kalkandere, Kendirli, İyidere, Derepazarı ilçelerinin su yükünü alacak tir. VARDA tamamıyla devreye girdiğinde, önemli ölçüde ANDON su tesisi rahatlayacaktır. Bu noktada VARDA içme suyu Derepazarı, İyidere, Kendirli, ikizdere, içme suyunun yüzde 95 ini karşılıyacakdır. Rize belediyemizin gölet projesi ve VARDA su projesi tam olarak hayata girdiginde, su sorunumuz olmayacaktır. Fakat şunu da belirtmekte yarar var, su menbahlarının sayısı ve hava şartlarına da bağlıdır, Bizler kurum olarak bu konuda bir çok projemiz mevcut dur.

B.Arif TURAN: Köylerden almış olduğunuz çöpler kuruma yük getiriyor mu, bu yük sürdürülebilir mi?
BAŞKAN : 2024 yılının ilk dört ayında 2400 ton köylerimizden çöp toplandı ve bunlara 15 milyon ödenek harcandı, geçmiş yıllara bakıldığında 16 bin ton katı atık toplayacağımızı ön görüyoruz. Bunun da maliyeti yaklaşık 74 milyon tl    olacağını öngörüyoruz. Bunun sürdürülmesi mümkün değildir, Türkiye de ilk çöp toplayan il biziz, Türkiye de muhtemelen bizlerden (özel idare olarak) başkada çöp toplayan il de yok dur.

B.Arif TURAN: Köylerde yanan sokak aydınlatmalarına kurum olarak ücret ödeniyor mu?
BAŞKAN : Ödüyoruz. Sokak aydınlatma gideri olarak,2023 yılında 27 milyon Tl ödenmiş olup 2024 yılında ise tahmini ödenecek rakam 50 milyon Tl olacak dır.

B.Arif TURAN: Rize ve Ardeşen belediyeleri kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yatırımlar yapıyor sizlerin kurum olarak böyle projeleriniz var mı?
BAŞKAN : Kurum olarak var, Rize il özel idaresinin bir taşınmazın hazine bakanlığına ait Gümüşhane deki bir hazine arazisi ile trampa edildi, orada GES edeceğiz, bu kapsamda VARDA dan gelen, su ile ilgili kapalı devre elektrik üretilmesi fizilitibe çalışması yapılmış orada elektrik üretimi planlamaktayız. Kaynaklarımız el verirse bu projeleri hayata ğecireceğiz.

B.Arif TURAN: Kurum olarak astvalt, Taş ocağı gibi tesisleriniz var mı? Yoksa bu doğrultuda çalışmalarınız var mı?
BAŞKAN : Böyle tesisimiz yoktur. Beton santralı ve kırma eleme tesisi kurulması için, fizilitibe çalışmaları yapılmıştır, onun ötesinde bir taş ocağının ruhsatlandırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

B.Arif TURAN: Zaman zaman basına da yansıyor derelerden kum çakıl alınmasının satılmasının presodürü nedir?
BAŞKAN : Derelerin sorumluluğu DSİ ve il özel idaresinde dir. DSİ derelerin uygun akış şeklini düzenleyici düzenlemeler üretir, köprü set koruma duvarları vs. benzeri imalatlar yapar, bu projeler kapsamamın da dere içerisinde bulunan kum ve çakıl malzemesi, bu dolgu imalatlarında kullanılır, dereler içerisinde bulunan taşkına sebep olacak malzeme DSİ ye sorularak devlet ihale kanununa göre il encümenliğince ihale edilir, ihale acık artırma süretiyle yapılır. İl özel idaresince yoğun ve aralıklı şekilde dereler takıp edilir. İzinsiz malzeme alımlarında alımlar durdurulur, ilgili mevzuat uyarınca para cezası kesilmektedir.2023 yılında yaklaşık 2 milyon Tl para cezası kesilmiştir.2024 yılının bu ayı ıtıbarı ile de 600 bin tl ceza kesilmiştir.

B.Arif TURAN: Deprem ve ekonomik sıkıntılarından ötürü sıkıntı yaşandığı ülkemizde, kemer sıkma politikası projelerinizi etkileyecek mi? Kurum olarak öncelikli işleriniz nelerdir.
BAŞKAN : Yansımaları olacaktır elbette, Tasarruf noktasında bizlerinde bir gayreti var, öncelikli işlerimiz köylerimizin Gr yolları, köy yolları ve su projelerimiz olacaktır. Mevcut kaynaklarımızı bu işlerde kullanacağız. Acil olmayan hiç bir iş yapmayacağız.
B.Arif TURAN: Kemer sıkma politikası sonrası, ilimize yakışan modern il özel meçlisini içine alan bir kurum binası yapmayı düşünüyor musunuz?
BAŞKAN : Düşünüyoruz. Bizlerin engin derede 16 dönüm yerimiz var, Bu yerimizi değerlendirerek hem meclis binasını hem de idare binamızı aynı çatı altında buluşturmak istiyoruz. Makine ikmal ve atölye kısmını da, zinçireli köprüdeki merkez şantiyemize taşımak istiyoruz.

B.Arif TURAN: Köylerimizde sorun olan sokak hayvanları konusunda çalışmanız var mı?
BAŞKAN : Sokak hayvanları konusunda birlik kuruldu, Vali bey in başkanlığında, üyeleri de bellidir. Birlik olarak çalışmalara bu konuda başlanmıştır.

B.Arif TURAN: Muhtarlar ile yapılan çalıştayın ana teması nedir? Kısaca bilgi verirmisiniz?
BAŞKAN : 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen mahalli idareler seçimlerinde ilimizde muhtarlık yürütmeye hak kazanan 343 köy muhtarına yönelik ;yol su imar, vs konularda ilgili ve kurumların görev ve yetkileri hakkında aşağıda yer alan plan dahilinde çalıştay düzenlenmiştir. Muhtarlarımızın görüş ve önerileri alınmış konular hakkında bilgilendirilmiş, muhtarlardan acil sırasıyla üç konu sırasıyla alınmış çalıştay sonuçlandırılmıştır. İdaremiz çalıştayın hemen akabilin de çalıştayın analizini yapmış genel sekreterimiz çok kısa zamanda çalıştayın sonuç bildirgesini paylaşacaktır. Buna göre de yol harıtası belirlenecektir.

B.Arif TURAN: İl özel idaresinin bünyesinde arazı arsa var mı ?
BAŞKAN : Var çok var.

B.Arif TURAN: il Genel meçlisinin siyasi partilere temsiliyet sayısı nasıldır?
BAŞKAN : İl Genel meçlisi Toplam 30 üyeden oluşan meclisimizin 24 ü Ak Partiden- 4 ü CHP den -2 si de MHP li üyeden oluşuyor .

B.Arif TURAN: Başkan sıyası bir kişiliksiniz Hikmet AYAR im Ak parti il Başkanlığın dan affını istemesinden sonra il başkanı olma düşünceniz var mı?
BAŞKAN : Öncelikle siyasette isimlerden ziyade, kurumların önemseyen bir davanın, siyasi kanadının mensubu olduğumun altını çizmek isterim. Ak Parti güçlü gelenekleri, ve taamülleri olan,, geniş kitlelere hitap eden bir kadro hareketidir .İstişare ve müzakere kültürü ,Türk siyasi hareketinde Ak Parti ve kadrolarında kendine yer edinmiştir. Bu müzakere ve istişare kültürünün sonucu olan il Genel meçlisi başkanlığı görevi şahsıma tevdi edilmiştir. Bu vesile ile Ak Parti Rize il Başkanımız Sayın Hikmet AYAR a onun nezdinde teşkilatımızın her kademesinde görev alan dava arkadaşlarıma Milletvekilimiz Sayın Muhammet AVCI ve Sayın Harun MERTOĞLUN a teşekkür ediyorum. Bu bilgiler dogrultusunda partimizin il başkanlığı da dahil her hangi bir görev için düşüncemizin olmadığını olamayacağını vurgulamak isterim. İstişare ve müzakereler neticesinde neler olacağını ise zamanı gelince hep birlikte yaşayıp görürüz inşallah.

B.Arif TURAN: Başkan son olarak Rizeli hemşehrilerine mesajınız nedir?
BAŞKAN : İl meclis üyelerimizin büyük çoğunluğu değişti. önceki dönemlerin tecrübesini ,bilgi birikimini bu döneme taşıyan, meclis üyelerimiz ile birlikte yeni seçilen birbirinden kıymetli meclis üyelilerin harman olduğu, dinamik bir meclisimiz var. Valimiz İhsan Selim Baydaş ın koordinasyonunda, genel sekreterimiz Ümit Hüseyin Sarı, genel sekreter yardımcılarımız, birim müdürlerimiz, ve il özel idaresinin genç kendi alanlarında ihtisas sahıbı ekibi ile çok uyumlu bir çalışma ortamı oluşturduk. Her ne kadar tasarruf tedbirlerinin uygulandığı bir dönemde olsak da Milletvekillerimiz Muhammet AVCİ ile Harun MERTOĞLU yeni yatırım ve hizmetlere kaynak oluşturmak konusunda gece gündüz çalışıyor. Bu azım kararlılık birlik beraberlilik Rize ye ilimize hizmet olarak yansıyacak dır. Bu vesile ile Rizeli hemşehrilerime sağlık sıhhat işlerine kolaylıklar dilerim.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş