RİZE’DE İLK ECZANEYİ O AÇTI

RİZE’DE İLK ECZANEYİ O AÇTI MEMLEKET SEVDALISI BİR RİZELİ: MURAT ARAYICI Murat Arayıcı 1916 yılında Rize Çarşı mahallesinde doğdu. İlkokulu Rize’de okudu. Tahsilini İstanbul’da devam ettirerek Tıp Fakültesinin Eczacılık Bölümünden..

RİZE’DE İLK ECZANEYİ O AÇTI
Son Güncelleme: Bu Haber 209 views Whatsapp

RİZE’DE İLK ECZANEYİ O AÇTI

MEMLEKET SEVDALISI BİR RİZELİ: MURAT ARAYICI

Murat Arayıcı 1916 yılında Rize Çarşı mahallesinde doğdu. İlkokulu Rize’de okudu. Tahsilini İstanbul’da devam ettirerek Tıp Fakültesinin Eczacılık Bölümünden mezun oldu. Rize’de ilk eczaneyi açarak hizmete başladı. Eczacılığının yanında kültürel birikimlerini gençlerle, insanlarla paylaşırdı.

1931-1938 yılları arasında Rize Ortaokulunda sosyal bilgiler öğretmeni olarak Rize’ye hizmet verdi. CHP Rize İl Başkanı ve Halkevi Başkanı olarak görev yapan Murat Arayıcı Rize’de spor kulüplerinden Halkevispor ve Şarspor’un kurucularındandı. Halkevi bünyesinde spor kulübünün ve faaliyetlerinin öncüsü olmuştu.

RİZE BELEDİYESİ’NDE TEMİZLİK FİLOSU İTFAİYESİNİ KURDU

Cumhuriyet dönemi Rize Belediyesi’nin ilk Belediye başkanı Hakkı Mataracı’nın (1923-1936) yardımcılığını yapar. Onun girişimleri ile belediyede temizlik filosu ve itfaiye kurulur. O güne değin, Rize’nin tek çöpçüsü vardı. Kar yağışın elinde kürek faraş, sırtında bir sepet çöpü toplayıp sırtına atar yarısı yere yarısı sepete düşerdi. İlk etapta bir atlı çöp arabası alınmasını sağladı. Ardından temizlik ekibini ve Rize’de ilk itfaiye teşkilatını kurdu. Rize Devlet Hastanesi’nin yapımı için dernek kurdu.

SİYASET DOSTLUĞA MANİ DEĞİLDİ

Hastanenin yapımı için büyük emek saffetti. Hastanenin temel atma törenin de muhalif olduğu Demokrat Parti’den Milletvekili seçilen dönemin Rize Milletvekili İzzet Akçal ilk harcı kendisine attırarak bir nevi kendisine teşekkür ederek onurlandırdı. Rize Devlet Hastanesi Dernek Başkanlığı’nı daha sonra Bahattin Coşkun’a devretti.

GÜZELLİKLERİYLE GÖNÜLLERDE YAŞIYOR

10 Haziran 1937 tarihinde Murat Arayıcı Atatürk’ü Trabzon’da karşıladı. Rize’den arkadaşları ile birlikte Soğuksuda Atatürk onuruna verilen yemeğe katıldı. Rize’ye 1930-1950 yılları arasında Sosyal ve Kültürel sahalarda hizmet veren Arayıcı, 1960 yılında Eczanesini kızı Uğur Kaya’ya devrederek İstanbul Fatih’teki apartmanına çekilmiş, yazları Rize’ye kışları da İstanbul’da hayatını geçirmiştir. İki kızı bir oğlu bulunan Murat Arayıcı, 19 Şubat 1988 tarihinde vefat etmiştir. Murat Arayıcı’nın iki kızı ve makine mühendisi olan bir oğlu vardır.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş