TARİHE HÜKMEDEN DEMİR YÜREKLİ PEHLİ VAN

TARİHE HÜKMEDEN DEMİR YÜREKLİ PEHLİ VAN RİZE MALPETLİ GÜREŞÇİ HALİL KAYA Rizeli Güreşçilerle ilgili güzel bir arşive sahip olmama rağmen Meşhur Güreşçi Halil Kaya’nin Rizeli olduğunu bilmiyordum. Güreş tarihiyle ilgili..

TARİHE HÜKMEDEN DEMİR YÜREKLİ PEHLİ VAN
Son Güncelleme: Bu Haber 348 views Whatsapp

TARİHE HÜKMEDEN DEMİR YÜREKLİ PEHLİ VAN

RİZE MALPETLİ GÜREŞÇİ HALİL KAYA

Rizeli Güreşçilerle ilgili güzel bir arşive sahip olmama rağmen Meşhur Güreşçi Halil Kaya’nin Rizeli olduğunu bilmiyordum. Güreş tarihiyle ilgili arşiv yapan Rizeliler boyutunda da bana yardımcı olan arkadaşım, Halil Kaya arşivini şahsıma hediye etmesiyle Rizeli,  Malpetli (Derepazarlı) olduğunu öğrendim.

DEMİR YÜREKLİ PEHLİVAN

Gazeteci Nurettin Güler ondan Tarihe hükmeden demir yürekli pehlivan olarak söz ediyordu. Halil Kaya, 1948 Londra Olimpiyat Oyunlarında grekoromen güreşte Grekoromen 52 – 57 kg’da gümüş madalya kazanmıştır. Bu başarı sonrası yurda dönünce İstanbul’da Galata köprüsü üzerinde omuzda taşınmış, halkın yoğun ilgisiyle karşılaşmıştı. Efsane güreşçi Yaşar Doğu’nun en samimi arkadaşıydı… 1950 yılında yapılan olimpiyatlarda da dünya ikincisi oldu.

TÜRK GİBİ KUVVETLİ

Türk gibi kuvvetli sözünü dünyaya bir kere daha tanıtan demir kuşaklı cihan pehlivanlarımızdan birisi de hiç şüphesiz ki Halil Kaya olmuştu. 1948 Londra Olimpiyatlarında ayağı sakat olduğu halde son maçını Mısırlıya karşı yapını ve iki bir güreşi kaybederek dünya üçüncüsü olmuştur. Fakat bu talihsizliğinin acısını, Son Türk – İsveç karşılaşmalarında, yani Güreş İhtisas Kulübü saflarında yer alarak dünya şampiyonu Pettersen’le yaptığı güreşinde almış ve şampiyonu adeta minderde fırtınaya tutulan yaprak gibi yerlere çalmıştır.

Kaya, hiç bir güreşçiye nasip olmayan bir cevherdi. O üstün sporculuğu genç yaşta güreşi bırakarak kendisini sporcu yetiştirmeye adamış, Türk sporuna büyük katkılar sağlamıştır.  Geçirdiği rahatsızlık sonrası aramızdan yıllar önce aramızdan ayrılan Halil Kaya’yı rahmetle anıyorum

Fatih Sultan KAR / İST

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.